Kørestolsplatform – gyro ophængt

En del kørestolsbrugere mister balancen og oplever det ubehageligt, når deres kørestole står skævt, særligt sideværts. Wavester er en enkeltskrogs sejlbåd, der naturligt lægger sig ned på siden, når vinden trykker på siden af sejlene – det er en del af oplevelsen. For at de kørende gæster ombord på Wavester skal få en god sejltur, har de mulighed for at holde på en gyro ophængt kørestolsplatform, der netop sørger for, at de hele tiden sidder sideværts vandret i stolen, uden at miste bådens dynamiske bevægelser i bølgerne.

Hvordan fungerer den?

Gyro kørestolsplatformen er vores egen opfindelse, men princippet bag den selv oprettende konstruktion er ikke nyt. Gyroen fungerer således i det store hele som en snurretop, der holder balancen når den roterer hurtigt, og vælter når den er ved at stoppe. Et stort roterende svinghjul placeret lige under kørestolene holder på samme måde platformen i balance – dog uden at den kan vælte.

Fakta om sejltur på gyro kørestolsplatform:

  • Platformen har plads til én kørestolsbruger enten i manuel eller elektrisk kørestol
  • Kan man styre sin kørestol er det også muligt at styre Wavester
  • Kørestolene er spændt fast på platformen med kraftige seler, der også benyttes i handicapbiler 
  • Er der brug for hjælp, kan én handicaphjælper godt stå på platformen og assistere med mad, sugning o.lign. 
  • Tryg sejloplevelse for kørestolsbrugere med familie, venner, udflugtsmål og forhåbentlig lidt sol, bølger og vind i håret

“Jeg er født med en sygdom, der gør mig spastisk i hele kroppen. Holder min kørestol skævt, spænder jeg for at holde balancen og det gør mig træt og utilpas. På Wavester sidder jeg behageligt, og bruger i stedet energien på at styre båden og ellers bare hygge mig”

Carrinna E. Svensson (sidder i el kørestol)

Med en vægt på 120 kg og op til 2500 omdr/m., sørger svinghjulet for, at platformen modstår de skub og stød påvirkninger bølgerne påfører båden. En mekanisk bremse forhindrer at gyroen “drifter” – tipper rundt -, mere end 40 grader fra vandret. Det er altså max. vinklen båden må lægge sig ned på siden uden kørestillingen bliver ubehagelig. Vi sejler ikke, hvis vi nærmer os grænsen. Gyro platformen kan altså ikke modstå ubalance for kørestolsbrugere i alt slags vejr, men den virker under de bølge forhold, hvor de øvrige sejlturs gæster også typisk nyder sejladsen. 

Wavester leverandører

Lehmann Engineering v/Anders Lehmann – Engvej 19A st.th. – 2300 København S – Cvr-nr. 25519213 – Tlf: (+45)24631577 – E-mail: anders.lehmann@mail.tele.dk – www.wavester.dk