Wavester II

Wavester II er designet af Bruce Farr, bygget i 1997 hos Caroll Marine og kapsejlet under navnet Atomic frem til 2014 i England. Læs herunder om Wavester II ændrede specifikationer fra at være fuldblods kapsejladsbåd, til i fremtiden at blive 100% kørestolstilgængelig og joystick styret.

Fra Atomic til Wavester II – fortsættelsen af en god historie

I 2016 blev det besluttet, at søge efter en passende båd til ombygning til Wavester II. Med et godt øje til Farr 45, var det naturligt at kontakte bådmæglere i syd England, som var samlingssted for båd klassens kapsejladser. Ancasta International Boat Sales nær Southampton  synes godt om ideen med at bruge en Farr 45 til handicapsejlads i Danmark.

Via deres store netværk lykkedes det Ancasta, at finde frem til Atomic, som i et par år havde stået opbevaret i en bådhal på Isle of Wight. Broker Sam Pearson kendte til Atomics fortid som kapsejladsbåd med en besætning bestående af handicappede engelske krigsveteraner. Sikke et tilfælde. Heldet ville, at Atomics ejer også ønskede, at båden fortsat kunne komme folk med handicap til gode.

Efter et survey, en beskrivelse af Wavester II projektet og sponsorstøtte til at kunne afgive et købsbud, lykkedes det i februar 2017 at få danske papirer på Atomic. I juni ´17 blev Atomic sejlet til sin nye hjemhavn – 2100 Nordhavn.

Atomic inden ombygningen til Wavester II

Atomic sejlede Farr 45 race series frem til 2014 i syd England. Det blev til et par sejre, men i foråret 2017 valgte dens engelske ejer Tony Langley, at lade hende gå pension – startskuddet til en hel ny tilværelse som handicap egnet båd i Danmark

Atomic inden ombygningen til Wavester II

Atomic besætningen på 12 bestod i 2011-2012 af engelske veteraner, som var blevet handicappet i forbindelse med krigsindsats i Irak og Afghanistan. En båd historik, som ligger fint på linie med de fremtidige sejlplaner for Wavester II.

Atomic inden ombygningen til Wavester II

Wavester II er lavet i kevlar/sandwich konstruktion hos Caroll Marine i USA. Et særligt stærkt og betryggende skrogmateriale, når besætningen ofte er handicappet og ikke kan svømme. Riggen er i kulfiber fra Hall Spars USA.

Atomic inden ombygningen til Wavester II

Farr 45 er simpelt indrettet med 4 rørkøjer, 2 kistebænkmadrasser, kortbord, kogeblus og toilet. Ikke umiddelbart egnet til langfart, men et reelt og rummeligt udgangspunkt for ombygning til havkrydser for handicappede med særlige plads behov.

Atomic inden ombygningen til Wavester II

Organisationen “Toe in the water” stod bag teamet af krigsveteraner, der sejlede Atomic i Farr 45 serien.

Fra Atomic til Wavester II – ombygningens løsninger

For at Wavester II kan blive 100% handicaptilgængelig og egnet til et atlant kryds i kørestol, kræver det en større ombygning af Atomic. Valget af ombygningens løsninger beror overvejende på erfaringer med de nuværende Wavester løsninger, vejledning fra bådbranchens fagfolk og ikke mindst sponsorstøtte vel vilje fra interessenter omkring Wavester II projektet.

Sejldugs producenten Dimension Polyant og Elvstrøm Sails sponsorerede Wavester’s sejl i 2008 – ti år efter er sejlene fortsat i fin stand.

Begge firmaer har givet tilsagn om også at støtte Wavester II projektet med et sæt EPEX sejl i GLP Double Lite Skin.

Foto fra Nordhavn hvor Kenneth Madsen fra DP og Anders Lehmann inspicerer Wavester II’s mast.

Følgende er listet et udvalg af de fremstillings og monteringsopgaver, der tænkes at indgå i Wavester II ombygningen. Udover at give et lille indblik i projektets omfang, kan listen forhåbentlig også være med til, at motivere sponsor lysten – det vil være rart. Se evt. siden “Bliv sponsor” og følg ombygningen under “Wavester nyheder” og på vores Facebook side.

Wavester II to-do liste

 • Bygning og montering af kørestols overnatnings “hus” på agterdæk. Bestående af tre forskydelige glasfiber targabøjler med indbygget vinduer, tag solceller og foldbare ende kalecher
 • Montering af dobbelte ratsøjler, wire føring og autopilotdrev med trådløs styring fra kørestole
 • Fremstilling og montering af metalkonsol på ratsøjler til navigationstablet, kompas og bovpropel fjernbetjening
 • Fremstilling af el-køre senge/stol til atlant kryds, med aftagelig ryg, benstøtter og armlæn, hoved+skulder+hofte støtte samt pulserende sæde og skulderblads puder. Tilslutning til trådløse styring af ror, skøder samt kabelstyring af sædevip og kørestolssokkel
 • Fremstilling af kørestolssokkel til tiltning,elevering, rotation samt frem/tilbage forskydning af seng/stol i cockpittet
 • Montering i cockpitdæk af køreskinner for flytbart overnatningshus og kørestolssokkel
 • Montering af otte dæks bespændingsbeslag for to kørestole
 • Montering af skødebøjle for selvslående fok
 • Fremstilling og montering af bovspryd for gennaker/asymmetrisk spiler
 • Montering af to hydrauliske power units, med trådløs kørestolsstyring for “tysker” skødning og forsejlsskødning
 • Fremstilling af lyddæmpende og ventileret monteringskasser for hydraulik motor/pumpe stationer
 • Montering af to hydrauliske cylindre for sejl skødning
 • Montering og tilslutning af 24V udvendig pod bov og hæk thruster
 • Montering og tilslutning af 12V hydrogenerator og dieselgenerator for batteriladning
 • Fremstilling og montering af batteribank skab til 8x80Ah batterier
 • Fremstilling af indbygget køleskab med seperat kompressor
 • Fremstilling af sejl forberedt for batt-cars, tre reb og selvslående rulle fok
 • Pålimning af alu masteskinne for batt-cars på kulfiber mast
 • Afkortning af bom tilpasset flyttet “tysker” skødning og nyt storsejl, samt flytning af storskødeskinne/løjgang 

Wavester II skal en tur over atlanten med en besætning på otte og Anders Lehmann i el kørestol.

 

Wavester II bliver ombygget af handicap- hjælpere, en far på 82 år og forhåbentlig en masse hjælpsomme sejlentusiaster og firmaer.

 

Wavester II er 45 fod og stikker knap tre meter. Læs lidt mere om bådens data her.

 

Wavester leverandører

Lehmann Engineering v/Anders Lehmann – Engvej 19A st.th. – 2300 København S – Cvr-nr. 25519213 – Tlf: (+45)24631577 – E-mail: anders.lehmann@mail.tele.dk – www.wavester.dk